4. Kleuteropvoeding

Peach is geen kinderpersoon. Zelfs in de buurt van mijn eigen nichtjes gaat het enthousiasme na een paar uur er wel af. En toch studeer ik pedagogiek. Vreemd voor de meeste mensen, maar die vergeten dan wel dat ik later niet met kinderen wil werken. Geef mij maar curricula, leerstof en ict programma’s.

Maar een vak als kleuteropvoeding kan wel mijn aandacht krijgen, zeker na de helse week stage in de kleuterklas. Respect voor ouders én kleuterleidsters. Respect voor iedereen die zo’n 4 jarig, krijsend grut aan zijn of haar been heeft hangen. Tijd dat er wat meer erkenning komt voor deze job, die altijd op een lager schavotje komt te staan dan de ‘gewone’ leerkrachten. De opleiding duren even lang, maar de lonen en het respect volgen niet. Terwijl het wel een zware job is, die niet voor iedereen is weggelegd. Misschien dat dingen zoal je kunnen inleven, de aandacht trekken én vasthouden en gewoon omgaan met kinderen (of mensen, om het wat minder specifiek te maken) geen universitaire waarden zijn? Geloof mij, het was 26 keer vermoeiender om 1 dag voor zo’n klasje hoodlums te staan, dan twee weken aan een stuk te blokken.

Trouwens, sinds wanneer moet je zoveel leren en kunnen als je 5 bent? In mijn tijd moest je een keertje knippen, dan wat rondspringen en de dag eindigde steevast met iemand die zand in zijn ogen kreeg. Dat was de kleuterklas: plezier maken. Terwijl nu, er wordt zo veel gevraagd in de ontwikkelingsdoelen, dat het bijna niet anders meer kan dan alles in lesjes te gieten. Geef die kinderen plezier! Het hoeft allemaal niet zo strak te zijn, een kind leert bij alles wat hij of zij doet. Een kind leert van elk voorwerp en van elke persoon.Een kind leert door vallen en opstaan, door experimenteren en al doende leren. Elk kind op zijn eigen manier.

Advertenties

Eén reactie to “4. Kleuteropvoeding”

  1. Ladybird Says:

    Ja, ik mag er niet aan denken, een ganse dag 20 van die kinderen rond u… Er moet er maar eens eentje iets uitsteken, weglopen, een ander kind slaan of zoiets, en tis allemaal uw schuld… Respect!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: